Jaarrekening indienen bij de bank? Wees voorbereid op de gevolgen van coronasteun

Heb je de afgelopen jaren coronasteun ontvangen, zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling? Sommige tegemoetkomingen moet je terugbetalen. Heb je hierdoor een belastingschuld opgebouwd, dan moet je die uiteraard aflossen. Waarschijnlijk heb je voor de aflossing een goede regeling kunnen treffen met de Belastingdienst. Maar wees alert op de banken. Die zijn veel minder coulant en rekenen je mogelijk keihard af op je jaarrekening.

Als CFO, controller of ondernemer ben je deze weken waarschijnlijk druk met de jaarcijfers over 2022. Een belangrijk onderdeel daarvan is je balans. Die bevat een overzicht van de bezittingen en schulden van de onderneming. Daar komen de schulden van de Belastingdienst bij. 

Adder onder het gras

En daar zit een flinke adder onder het gras. Langlopende schulden hebben namelijk invloed op je zogenoemde solvabiliteitsratio. Jouw solvabiliteitsratio laat zien in hoeverre je bedrijf afhankelijk is van schuldeisers en is dus een belangrijke ratio voor kredietverstrekkers en financiers. Die geeft namelijk een indicatie van de financiële kracht om aan je lange-termijnbetalingsverplichtingen te kunnen voldoen. En daar zijn banken heel gevoelig voor. Zij gaan voor zekerheid. In hun ogen ben je minder solvabel geworden. Daardoor hebben langlopende schulden, zoals coronasteun, gevolgen voor het herfinancieren van leningen en/of het verschaffen van nieuw krediet. 

Heb je dus leningen bij de bank, let dan even goed op. In veel financieringscontracten zijn voorwaarden opgenomen rond de minimumomvang van de solvabiliteit. Door jouw extra coronaschulden bij de Belastingdienst vermindert je solvabiliteit. Het kan zijn dat je daardoor bij de bank ‘door de bodem zakt’. Het gevolg is dat je vanuit een zwakkere positie onderhandelt. Wees daarop voorbereid en anticipeer op een gesprek met de bank. 

Wees proactief

Onze tip: wees proactief. Wacht niet tot de bank zelf bij je aanklopt. Toon op eigen initiatief aan dat jij je zaakjes op orde hebt. Stel nu alvast een twee- of driejarenplan op en maak daarvan een liquiditeitsplanning. Die geeft een overzicht van je inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Hoeveel geld komt er periodiek binnen en hoeveel geld gaat eruit? Deze planning maak je voor een langere termijn en verdeeld in maanden (of 13 vierwekelijkse perioden). 

Verwerk in deze planning de aflossing van je langlopende coronaschulden. Maak aan de bank duidelijk dat je aan al je betalingsverplichtingen kunt voldoen en dat je grip hebt op je toekomstbeeld en dito cijfers. Laat bij het inleveren van je jaarcijfers zien dat je een solide plan hebt en toch nog groei kunt bewerkstelligen. Zo voorkom je dat de bank de deur dichtgooit voor het verlengen of verstrekken van krediet. 

Financieel management 

Het is absoluut niet ingewikkeld om geautomatiseerd en snel helder inzicht te krijgenin definanciële stand van zaken van jouw organisatie. Financial-intelligencetools bieden ondersteuning bij het maken van prognoses en liquiditeitsvoorspellingen. Daar hoef je helemaal geen financieel specialist voor te zijn. Het is een fluitje van een cent om daarmee de euro’s binnen je bedrijf te houden.

Gedoe met de bank voorkomen? Je solvabiliteit in kaart brengen? Hulp bij je liquiditeitsplanning? 

Bel ons op 085 – 0479 – 501 of mail rudy@factview.nl. Dan maken we een afspraak voor een intakegesprek en/of een demo. We leren je graag kennen.

Deel dit artikel:
Door Dagmar van Eijs
avatar image
Factview werkt op basis van maatschappelijke impact bij de uitvoering van haar dienstverlening. Wij ondersteunen onze klanten bij het realiseren van een succesvolle en duurzame organisatie. Wij streven voor al onze klanten naar een optimale balans in financieel resultaat in combinatie met een gezonde bedrijfsvoering, ontplooiing van mensen en een positieve bijdrage voor alle stakeholders van de organisatie, waaronder milieu en klimaat. Neem gerust contact op als je een keer vrijblijvend van gedachten wilt wisselen. Via info@factview.nl of bel 085 – 0479 500 en vraag naar Dagmar van Eijs.

Om Factview.nl beter toegankelijk te maken gebruiken wij functionale, analytische en marketingcookies. Door op ‘accepteren’ te klikken ga je hiermee akkoord. Lees hier meer over ons cookiebeleid.

ACCEPTEREN