Hoe zorg ik dat mijn bedrijf gezond groeit?

Als ondernemer wil je voortdurend inzicht in en overzicht over wat er in je onderneming gebeurt en hoe operationele zaken zich vertalen naar financiële resultaten. Met een adequaat informatiesysteem met prognosetools hou je snel en compleet inzicht in je actuele en toekomstige financiële positie, en maak je eenvoudig prognoses en scenario-analyses. Dankzij zo’n stevige basis kun je je focussen op de toekomst en kun je ook in crisistijd eenvoudiger schakelen en je bedrijf op een gezonde manier laten groeien.

Waar gaan we naartoe?

Als ondernemer wil je te allen tijde het totaaloverzicht over je onderneming hebben. Financiële afdelingen hebben nogal eens de neiging om in allerlei kleine details te blijven hangen. Dat is niet alleen nergens voor nodig, het is ook niet realistisch. Als ik een prognose van een miljoenenproject voorbij zie komen en die is over een periode van drie maanden tot op de cent nauwkeurig, word ik altijd een beetje kriegel. Vandaag ziet de wereld er zo uit en morgen ziet ze er weer totaal anders uit. Dat laat de coronacrisis ons zien op een manier als nooit tevoren. Daarom wil ik zo’n prognose alleen in duizendtallen gerapporteerd zien. Het gaat tenslotte om het overzicht: wat is de kern, waar staan we voor en waar gaan we naartoe?

Voortdurend inzicht en overzicht

Behalve het totaaloverzicht is het belangrijk dat je operationele zaken snel kunt vertalen naar financiële resultaten. Kortom, je wilt continu aan de knoppen kunnen zitten en voortdurend inzicht en overzicht. Als je op de ene plek iets verandert, wat gebeurt er dan op de andere plek? Zo houd je je blik op de toekomst gericht, maar kun je vertrouwen op je stevige basis.

Tijdig knelpunten signaleren en oplossen

De financiële positie van je bedrijf kun je meten op basis van kengetallen. Door je op de kengetallen te richten kun je knelpunten signaleren. Door die knelpunten vervolgens om te buigen naar uitdagingen en daarmee aan de gang te gaan, kun je je blijven focussen op waar je naartoe wilt. Kun je een probleem niet (direct) oplossen? Dan kun je weloverwogen beslissen om je te richten op de minst slechte oplossing.

Minder verrassingen en minder stress

Maar hoe graag we het ook willen, we kunnen niet alles voorspellen. Wie had de coronacrisis kunnen voorzien? Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je altijd een plan B klaar hebt liggen, zodat een verstoring in de economie je bedrijf niet onderuit haalt.

Wat doe je als je je huidige markten niet meer kunt bedienen met je huidige producten of diensten? Op dit moment werken heel veel bedrijven aan hun plan B, maar eigenlijk had dat er natuurlijk al moeten liggen. Met een adequaat informatiesysteem met prognosetools houd je snel en compleet inzicht in je actuele en toekomstige financiële positie, en maak je eenvoudig prognoses en scenario-analyses. Zo heb je te maken met minder verrassingen en minder stress.

Verder praten?

Eens verder praten over dit onderwerp? Wij helpen organisaties betere beslissingen te nemen met een positieve impact op de bedrijfsvoering, je mensen en de maatschappij. Benieuwd hoe Factview jou helpt de ontwikkelingen van je onderneming te beheersen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 085 – 0479 505 of info@factview.nl. Je bent van harte welkom.

Deel dit artikel:
Door Dagmar van Eijs
avatar image
Factview werkt op basis van maatschappelijke impact bij de uitvoering van haar dienstverlening. Wij ondersteunen onze klanten bij het realiseren van een succesvolle en duurzame organisatie. Wij streven voor al onze klanten naar een optimale balans in financieel resultaat in combinatie met een gezonde bedrijfsvoering, ontplooiing van mensen en een positieve bijdrage voor alle stakeholders van de organisatie, waaronder milieu en klimaat. Neem gerust contact op als je een keer vrijblijvend van gedachten wilt wisselen. Via info@factview.nl of bel 085 – 0479 500 en vraag naar Dagmar van Eijs.