ZO WERKT FINANCIËLE PROGNOSE & FORECASTING

Gemakkelijk en snel prognoses maken, van grove indicaties tot op complex organisatieniveau.

STAP 1
Koppel een administratie aan de planning module, kies een periode als basis voor de planning en vul de basis van gegevens in.

STAP 2
Maak een planning van omzet en kosten en geef investeringen aan. Splits deze planning naar wens op in kostenplaatsen, projecten, klanten of leveranciers. Klik op berekenen en start het prognoserapport.

STAP 3
Wil je ook een uitgebreide liquiditeitsprognose en balansprognose maken? Vul dan ook het balansverloop scherm in en klik op berekenen. De winstprognose inclusief balans, kasstroomrapportage, liquiditeitsprognose en financieringsbehoefte worden door Factview berekend en getoond.

PROGNOSES MAKEN BINNEN EEN HANDOMDRAAI

Gemak en eenvoud bij het opstellen van prognoses.

Factview biedt een gemakkelijke en snelle oplossing om prognoses te maken. Deze kun je eenvoudig afstemmen op de actuele financiële situatie. Doordat veel geautomatiseerd en visueel is gemaakt, krijg je snel financieel inzicht en overzicht in de toekomstige financiële situatie van je organisatie. Ook kun je hierbij diverse toekomstscenario’s opstellen. In de planning module van Factview kun je verschillende planningen maken, die je kunt opslaan als begroting, budget of latest-estimateprognose voor iedere maand of kwartaal. Elke opgeslagen planning kun je vervolgens tonen in de rapportages van Factview en naar wens vergelijken met andere gegevens.

PROGNOSES VOOR STRATEGIE EN BELEIDSONTWIKKELING

Wees voorbereid en bereken op voorhand de uitkomst van strategische en beleidsmatige uitgangspunten.

Factview is bij uitstek geschikt voor het maken van liquiditeitsprognoses en balansprognoses. In combinatie met een resultaatprognose maak je hiermee een complete toekomstscan van je organisatie. Daarmee zie je direct of de uitgezette koers of onderliggende aannames zorgen voor een positief of negatief effect op de liquiditeit en financiële ratio's. Door het bijstellen van aannames, strategie en beleid of met behulp van scenario’s kun je zien binnen welke bandbreedtes je optimaal en veilig kunt opereren. Zo creëer je focus, bied je medewerkers houvast en richting en kun je de verwachtingen steeds bijtijds bijsturen. Met één druk op de knop kun je maandelijks je resultaten monitoren door de werkelijke cijfers te vergelijken met de verwachtingen. Met behulp van een verschillenanalyse zie je direct welke zaken afwijken en welke variabelen daar de oorzaak van zijn. Afhankelijk van de afwijkingen maak je een bijgestelde verwachting om te zien welke effecten daarvan het gevolg zijn, en hoe jouw strategie, beleid en organisatie hierop het beste kunnen anticiperen.

PROGNOSES OP KOSTENPLAATS, AFDELING OF PROJECTNIVEAU

Het maken van prognoses voor complexe organisaties voor gedetailleerd inzicht.

Factview biedt de mogelijkheid om planningen en begrotingen te maken op kostenplaats-, afdelings- en projectniveau, of combinaties daarvan, voor bijvoorbeeld per jaar, per maand of beide. In de rapportages van Factview kun je al deze planningen en begrotingen vergelijken met de gerealiseerde cijfers op kostenplaats-, afdelings- en projectniveau.

Wil je een begroting tussentijds aanpassen om een prognose of eindejaarsverwachting te maken? Geen probleem. Selecteer de oorspronkelijke begroting, combineer deze met de laatste gegevens en pas deze aan op basis van de eindejaarsverwachting. Sla vervolgens de bijgewerkte begroting op onder een nieuwe naam. Zo krijg je volledige grip op al je financiële gegevens en genereer je financiële prognoses op alle gewenste niveaus, ongeacht de inrichting en complexiteit van de (financiële) administratieve organisatie.