Ondernemen is vooruitkijken: het belang van een cashflow forecast

Vooruitkijken is essentieel in het bedrijfsleven. Een cashflow forecast is een krachtig instrument om strategische beslissingen te ondersteunen. Zo kun je flexibel reageren op veranderende marktomstandigheden en economische schommelingen.

Lees meer

In twee stappen naar financieel inzicht

Veel ondernemers gebruiken maar beperkte informatie voor het aansturen van hun onderneming. Ze kijken bijvoorbeeld alleen naar de omzet, de debiteurenportefeuille en het banksaldo. Die bieden te weinig handvatten voor het nemen van goede beslissingen en brengt zelfs de continuïteit van de onderneming in gevaar.

Lees meer

Leve de opportunist, lang leve de realist!

Om te ondernemen is een positieve instelling broodnodig. Zelfs een klein beetje bluf kan handig zijn, als je maar eerlijk blijft. Maar als cijfermens die veel ondernemers spreekt en veel bedrijven van binnen ziet, wil ik waarschuwen voor te rooskleurig denken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Lees meer

“Rapportage- of consolidatiesoftware? We doen het wel in Excel!” [deel 2]

In de praktijk is dit zo’n beetje de standaardreactie. Maar Excel kent de nodige valkuilen, die toenemen naarmate de bedrijfssituatie dynamischer wordt. En dat kan een dure grap worden.

Lees meer

“Rapportage- of consolidatiesoftware? We doen het wel in Excel!” [deel 1]

In de praktijk is dit zo’n beetje de standaardreactie. Maar Excel kent de nodige valkuilen, die toenemen naarmate de bedrijfssituatie dynamischer wordt. En dat kan een dure grap worden.

Lees meer

Jaarrekening indienen bij de bank? Wees voorbereid op de gevolgen van coronasteun

Heb je de afgelopen jaren coronasteun ontvangen, zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling? Sommige tegemoetkomingen moet je terugbetalen. Heb je hierdoor een belastingschuld opgebouwd, dan moet je die uiteraard aflossen. Wees alert op de banken.

Lees meer

Maak/houd je organisatie financieel gezond

‘Helft ondernemers heeft liquiditeitsproblemen’, luidt de kop van bijgaand artikel in het vakblad Financieel Management. Nog steeds geeft ongeveer een kwart van de ondernemers aan dit ‘op te lossen’ door zichzelf geen of weinig salaris uit te keren. Tijdig overzicht en compleet financieel inzicht? Factview maakt het eenvoudig

Lees meer

Hoge werkdruk door personeelstekort op de financiële afdeling? Dat kan anders. Met de juiste instrumenten daag je medewerkers uit!

Vooral in de essentiële beroepen zullen de personeelstekorten de komende jaren oplopen, zoals in de zorg, de politie, kinderopvang en het openbaar vervoer. Maar ook andere sectoren en beroepsgroepen hebben hier last van. Effectiever werken kan personele problemen voorkomen. Lees er meer over!

Lees meer
Gesprek over financiële rapportages

PLEIDOOI VOOR EEN OPEN GESPREK OVER FINANCIËLE RAPPORTAGES

Binnen organisaties vindt zelden overleg plaats over de manier waarop financiële rapportages tot stand komen. Het gaat vrijwel nooit over de totstandkoming van rapportages. Als rapportages uitsluitend in Excel worden gemaakt is dat een enorme gemiste kans, die vergaande en kostbare gevolgen kan hebben.

Lees meer
Consolidatie

EEN CONSOLIDATIE MAKEN: WAAROM EN HOE?

Consolidatie doe je om een totaaloverzicht te krijgen van de financiële resultaten van de holding of de complete organisatie. Het voordeel van consolideren is dat je daarmee overzicht creëert over de totale financiële gang van zaken. Met onze consolidatiemodule maken wij het voor bedrijven en stichtingen ongelooflijk eenvoudig.

Lees meer